Dramatické scény sa po páde lietadla odohrávajú v Aténach

15.08.2005 Celý región

Na celom Cypre vládol smútok za 121 obeťami cyperského dopravného lietadla charterovej spoločnosti Helios Airways, ktoré sa v nedeľu na obed zrútilo v blízkosti gréckej metropoly Atén.

"Cyprus smúti. Tma nad Cyprom. Let smrti. Panna Mária prečo? , " sú titulky väčšiny cyperských denníkov. Prakticky vo všetkých cyperských kostoloch sa uskutočňujú smútočné omše. Média pripomínajú, že k tragédii došlo len jeden deň pred sviatkom Nanebovstúpenia Panny Márie.
Na všetkých verejných budovách sú štátne zástavy stiahnuté na pol žrde, väčšina z rozhlasových staníc vysiela len klasickú a smútočnú hudbu. Štátny smútok v krajine bude trvať tri dni.
Dramatické scény sa odohrávali dnes v pri hale v blízkosti Atén, kde grécke úrady dopravili pozostatky tiel obetí na identifikáciu. Niektorí z pozostalých prileteli z Cypru už v nedeľu. "Toto lietadlo bola lietajúca rakva. Chcem, aby boli zodpovedné osoby potrestané, " zdôraznil pre grécku televíziu skleslý Cyperčan, ktorý stratil svojho syna. "Päť! Päť! Päť mŕtvych najbližších si odtiaľto odnesiem, všetci moji anjelikova sú preč, " zúfalo pokrikovala staršia žena, ktorej v lietadle zahynul jej syn, jej nevesta a traja vnuci.
Už v nedeľu niekoľko hodín po oznámení tragédie došlo na letisku v cyperskej Larnake k incidentom zo strany príbuzných a pozostalých obetí. "Vrahovia, nechali ste letieť pokazené lietadlo, " pokrikovali ľudia pred zastúpením charterovej spoločnosti Helios. Niektorí z nich sa dokonca pokúšali blokovať na pristávacej dráhe odlety ďalších lietadiel spoločnosti.
Grécki záchranári objavili do dnešných skorých ranných hodín telá všetkých 121 obetí havárie cyperského dopravného lietadla, oznámil grécky minister vnútra Prokopis Pavlopulos. Najväčšie letecké nešťastie v dejinách Grécka nikto neprežil. Záchranári zároveň dnes ráno objavili aj záznamník, ktorý obsahuje hovory kapitána lietadla s vežou. Zariadenie je značne poškodené. Už v nedeľu sa podarilo objaviť prvú čiernu skrinku. Obidve sa medzičasom skúmajú a výsledky by mali byť známe najskôr o mesiac.
Média naďalej špekulujú o príčine nešťastia. Stále častejšie sa hovorí o pokazenej klimatizácii, respektíve že lietadlo malo takéto poruchy častejšie. Spoločnosť Helios však tieto správy dementuje. Grécky vládny kabinet dnes úplne vylúčil možnosť teroristického útoku.
Identita obetí stále nie je známa. Predpokladá sa, že väčšina cestujúcich boli cyperskí Gréci. Medzi obeťami sú zrejme aj deti, ktoré chodili do futbalovej školy v meste Limassol. Pôvodné informácie hovorili o 42 mŕtvych deťoch, to však hovorca gréckeho ministerstva zdravotníctva dnes poprel. "Medzi obeťami je 21 detí, " skorigoval počet.
Cyperská vláda by mala dnes zverejniť mená všetkých 121 obetí. Oneskorenie spôsobilo, že doteraz sa neprihlásili najmenej dve rodiny pravdepodobných cestujúcich v lietadle. Úrady musia najskôr informovať všetkých pozostalých.
Slovenské ministerstvo zahraničných vecí nemá žiadne informácie, že by sa medzi 121 obeťami nedeľňajšieho pádu cyperského dopravného lietadla v Grécku nachádzal slovenský občan. Ministerstvo zatiaľ tiež nezaznamenalo žiadny telefonát od slovenských občanov, ktorý by nasvedčoval, že by medzi pasažiermi mohol byť ich príbuzný. "Žiadne relevantné telefonické ohlasy sme nezaznamenali, čo tiež nasvedčuje, že medzi obeťami pravdepodobne nie sú slovenskí občania, " uviedol dnes pre TASR hovorca rezortu Juraj Tomaga.
Väčšina tiel bola podľa gréckych médií v zmrazenom stave. "Mnohé mŕtvoly vyzerali tak, ako keby ich dali do mrazničky, " uviedol reportér z miesta nešťastia. Posilnilo to predpoklad, že Boeing 737-300 mal krátko pred pádom problémy s klimatickým zariadením a systémom zodpovedným za vyrovnávanie tlaku vzduchu. Ďalšie telesné pozostatky boli zuhoľnatené, keďže vrak lietadla sa po havárii ocitol v plameňoch.
Podľa najnovších informácií v kokpite sedel v bezvedomí druhý pilot. Ďalšia osoba, s najväčšou pravdepodobnosťou letuška sa snažila dostať padajúce lietadlo pod kontrolu. Potvrdil to pilot jednej zo stíhačiek F16, ktorá Boeing po strate kontaktu sprevádzala. Nasvedčuje tomu aj skutočnosť, že mŕtve telo stewardky našli pri troskách kokpitu.
Hovorca gréckej vlády Theodoros Russopulos odmietol po mimoriadnom zasadnutí kabinetu teórie o teroristickom čine. Podľa neho pre takéto vysvetlenie neexistuje absolútne žiadny náznak.
Nájdené telá odvážali do spomínanej haly, ktorú pri tejto príležitosti zriadili v blízkosti Atén. Súdni lekári a príbuzní v nej budú identifikovať obete metódou DNA. Rodinných príslušníkov obetí, ktoré z veľkej väčšiny pochádzajú z gréckej časti Cypru, priviezlo do Atén špeciálne lietadlo.
(TASR)
 

Vyberte región